„A történelmet nem lehet meghamisítani”


Kifakadt az egyik Szlovákiában élő kárpátaljai származású ruszin aktivistára Olekszandr Havros ismert ukrán érzelmű közíró.

Cikkében nagyon kiosztja Valerij Padjakot, aki nemrég a cseh szenátus képviselői előtt egy meghallgatáson azt bizonygatta, hogy 1944-ben Kárpátalja megye a sztálini okkupáció eredményeként került Szovjetunióhoz, így pedig az ukrán terület kötelékébe.

Olekszandr Havros újságíró a ruszin aktivista mostani megnyilvánulása kapcsán hosszasan azt bizonygatja, hogy 1919-ben is erőszakkal került a vidék Csehszlovákihoz, holott állítása szerint több százezer aláírás gyűlt össze, hogy Ukrajna része lehessen. Ugyanez volt a helyzet 1938-ban is, amikor a magyar megszállók foglalták el a területet annak lakosainak tiltakozása ellenére.

A csehszlovák éra húsz évéről azt írja, hogy a csehszlovák hatóságok nagyon erős repressziót folytattak, s minden hivatali posztot kisajátítottak.

Az viszont nem derül ki cikkéből, milyen Ukrajnáról is beszél az első és a második világháború idején…
Havros leszögezi, hogy Kárpátalja területi hovatartozásának kérdésében mindig a geopolitikai tényezők játszották a főszerepet, azt is írja, hogy a történelmet már nem lehet megmásítani.
Ez azért elég furának hat az ő tollából…