Több ezren tudtak elmenekülni az Iszlám Állam uralta városból


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az utóbbi két napban mintegy 3500 embernek sikerült elmenekülnie az Iszlám Állam kezén lévő és jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők nevű arab-kurd koalíció által ostromlott észak-szíriai Manbidzs városából.

Az emberek az Aleppó tartomány északkeleti részén található Manbidzs környékén, az arab-kurd koalíció fennhatósága alá tartozó területeken kerestek menedéket. Az arab-kurd koalíció egyik illetékese korábban azt mondta, hogy a dzsihadisták azonnal agyonlövik azt, aki megpróbál elmenekülni a városból.

Mindeközben folytatódnak az összecsapások a tartományi székvárostól, Aleppótól 80 kilométerre fekvő város térségében, ahol az Iszlám Állam az utóbbi 24 óra leforgása alatt három öngyilkos merényletet is elkövetett az arab-kurd szövetség állásai ellen. A város elleni döntő ostromot egyelőre elhalasztották a településen élő megközelítőleg százezres létszámú polgári lakosság miatt – írja az MTI.

Amennyiben az arab-kurd erőknek sikerül elfoglalniuk Manbidzsot, akkor elvághatnák a török határtól az Eufráteszig, valamint a terrorszervezet szíriai fellegvárához, Rakkához vezető utat. Ezen az útvonalon történik az Iszlám Állam utánpótlása, illetve fegyvereseik mozgatása.

mti