Belebukhat a brit kormány a Brexitbe


Jelentős politikai változások jöhetnek az EU elhagyása esetén Nagy-Britanniában. David Cameron brit miniszterelnök eredetileg a jobboldal csitítására sürgette meg a Brexitről szóló népszavazást. A manőver azonban nemcsak saját politikai karrierjébe kerülhet, de a konzervatív kormánypárt dominanciáját is veszélybe sodorhatja.

Nehéz napok várhatnak a jobboldali brit politikusokra, ha megszavazzák a Brexitet a június 23-ai népszavazáson, s közülük David Cameron brit miniszterelnök veszíthet a legtöbbet – írja a Wall Street Journal.

Ha a brit állampolgárok az Európai Unióból való kilépés mellett adják le voksait többségét, Cameront várhatóan felszólítják, hogy mondjon le. Ha ez megtörténik, már csak egy lépés a Konzervatív Párt vezetésének megkérdőjelezése, melyet az általános választások kiírása követne.

Cameron a kampány alatt többször is kijelentette, hogy a szavazás kimenetelétől függetlenül nem kíván lemondani miniszterelnöki pozíciójáról. Ugyanakkor már saját pártjának szakértői is azt rebesgetik, hogy megújult, uniós irányvonala miatt alkalmatlan lenne a kivált, ”új Nagy-Britannia” irányítására. Ha nem menne magától, elképzelhető, hogy párttársai távolítanák el.

Ha mégis magától távozna, csak a Konzervatív Párt vezetéséről mondana le, nem Nagy-Britannia irányításáról, tehát miniszterelnöki posztjához ezután is ragaszkodna. Ha pártján belül nem érik támadások, akkor viszont mindkét pozícióját megőrizhetné, és pár euroszkeptikus vállveregetést is begyűjthetne a referendum kiírásáért.

HIradó