Jelentősen megemelkedhet a cigaretta ára Ukrajnában


Az Ukrán-EU társulási egyezmény előírja a cigaretta árának jelentős növelését. Ennek értelmében ezer szál cigi után a jelenlegi 15 eurós adó helyett 90 euróra kell emelni.

Erről a Világbank nyilatkozott egy ukrán egészségügyi helyzettel foglalkozó kerekasztal beszélgetés után. Az egészségügyi Világszervezet dohányellenes konvenciója és az Ukrajna-EU közötti megállapodás 352. cikkelye értelmében minden évben növelni kell a cigaretta árát, az áremelkedésnél figyelembe kell venni a lakosság jövedelmét és az inflációt mértékét is – közölte az Uainside.info.

Ukrajnának most kötelessége, hogy megváltoztassa a dohány jövedéki adóját. A dohány 2016-os jövedéki adója 2008-hoz képest 14-szer magasabb, az így befolyt adó is 3,5 milliárd hrivnyáról 22,2 milliárd hrivnyára növekedett. Ezzel párhuzamosan csökkent a cigaretta eladás országos szinten, 125 milliárdról 73 milliárd szálra. Szakértők szerint a jelentős áremelkedés elfogja érni a kívánt hatást, a statisztikai adatok szerint az eddigi emelések hatására csökkent a dohányosok száma. Másik fontos dolog, hogy a cigarettacsempészet is csökkenhet az áremelés után.