Juncker: ha kilépnek a britek, nem lesz újratárgyalás


Kizárja Juncker, hogy újratárgyalnák a tagsági feltételeket, ha csütörtökön megszavazzák a brit választópolgárok a kilépést, és Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Az Európai Bizottság főbiztosa Kern osztrák kancellárral találkozott Brüsszelben, ezután nyilatkozott újságíróknak. Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartanak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e.

“A brit döntéshozóknak és szavazóknak tudniuk kell, hogy semmifajta újratárgyalásra nem fog sor kerülni”

– mondta Juncker az osztrák kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az Európai Unió nem fog további engedményeket tenni Londonnak, nem fog messzebb menni annál, mint amiről az uniós állam-, illetve kormányfők februári csúcstalálkozóján megállapodás született.

“Megegyeztünk a brit miniszterelnökkel, elérte a legtöbbet, amit elérhetett, megadtuk a legtöbbet, amit adhattunk” – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke. “A kilépés kilépést jelent” – fogalmazott.

Christian Kern a kérdés kapcsán kijelentette, az európai politikai vezetők az utóbbi évtized során nem hangsúlyozták eléggé, hogy milyen előnyökkel jár az uniós tagság az egyes országok számára. Mint mondta, világossá kellene tenni az állampolgárok előtt, hogy a tagállamok mennyit nyertek az európai integrációval.

A migrációról is tárgyaltak

A sajtóértekezleten az osztrák kancellár kitért a migrációs válság témájára is, és közölte, hogy a brüsszeli bizottság és a bécsi kormány javaslatai összhangban vannak egymással. Kern emellett nagyon fontos lépésnek nevezte, hogy szerdán megegyezés született a közös európai uniós határ- és parti őrség felállításáról az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács között, megnyitva az utat az előtt, hogy már a nyáron felálljon a megerősített, uniós határőrizeti ügynökség.

A Jean-Claude Juncker és Christian Kern közötti szerdai találkozón egyebek mellett tárgyaltak a klímaváltozás elleni küzdelemről, az uniós acélipar jövőjéről és a munkavégzés céljából ideiglenesen másik tagországba kiküldött munkavállalók ügyéről is.

mti

Megkezdődött a népszavazás Nagy-Britannia EU-tagságáról