Kelet-Ukrajna: egy halott tizenegy sebesült


Egy ukrán katona meghalt, tizenegy pedig megsebesült az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében (ATO) – közölte csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője – írta a Pravda.com.ua.

Az ezredes kiemelte, hogy a harcok kiújulása és a nehézfegyverzet újbóli használata tapasztalható. Motuzjanik úgy fogalmazott, hogy a mostani állapotok a 2015. augusztusi történéseket idézik. Az orosz katonai egységekkel támogatott felkelők az ütközőzóna teljes hosszán tiltott fegyverekkel lövik az ukrán hadsereg állásait, valamint a civilek által lakott területeket.

Tavaly a konfliktus eszkalálódása miatt jelentős veszteségeket könyvelhetett el az ukrán hadsereg és számos civil áldozatot követelt.

Közben két ház leégett és 15 másik megrongálódott az ukránok és a felkelők közötti bombázásban Zajcevo településen. Erről a donyeckiek nyilatkoztak. Az ukrán hadsereg hajnali négy óráig bombázta a várost. A támadásban megrongálódott a villamos energiaellátás is. Az LNR területeire 13-szor nyitottak tüzet aknavetők és gránátvetőkkel együtt. Sztanyica Luganszkaja felé négyszer nyitottak tüzet 82 mm kaliberű aknavetőkkel, automata gránátvetőkkel és lőfegyverekkel is. Tűz alá került Zseltoe, Hrjascsevka, Kalinovo, Orehovoe és Donyeckij település is. A luganszki Népi Milícia nem jelentett veszteségeket.