”Magyarokat nem szolgálok ki” – Beregszászi történet


Ez ma Ukrajna, pontosabban Kárpátalja?! Az egyik beregszászi magyar esete egy beregszászi szórakozóhelyen magyar pincérrel. Érdekesség, hogy az említett szórakozóhely is csatlakozott az Itt magyarul is programhoz. 

Nyolc éve élek Beregszászban, és soha nem ért megkülönböztetés, sem egy rossz szó vendéglátóipari helyiségben amiatt, mert magyar vagyok – mostanáig – írja az érintett.

Röhögve közölte velem a pincér egy Symbol-ikus helyen, hogy vegyem már ki a piros-fehér-zöld sálat a nyakamból (persze, hogy a magyar-portugál meccs után tértem be oda), mert “Magyarokat nem szolgálok ki” – írta a haromhatar.hu az egyik beregszászi magyar Facebook bejegyzésére hivatkozva.

Mondom a fiúnak, hogy csak azért nem ütlek meg ezért, mert kiskorút bántani bűncselekmény. Én naiv, félig azt gondoltam, bolond ez vagy viccel, mígnem egy másik asztalnál egy amúgy magyar fiúnak azt nem találta mondani, hogy a “rosseb egye meg az összes magyart”.

A csattanó:

tette mindezt magyarként, magyarul.

Szégyen és gyalázat, hogy amíg sok helyen a színukrán pincér majd’ a nyelvét töri ki, hogy legalább annyit kinyögjön magyarul, hogy “Egészségére!” (pl. Óváros – Старе Місто), addig egy magyar, aki addig is magyarul szolgált ki, de ezek szerint csak a sálból jött rá, miféle nációhoz tartozom, így viselkedik.

Ami történt, beírtam a panaszkönyvbe. Azt is, hogy ezzel nem egy törzsvendégüket vesztették el – zárja írását a sértett.