Nem bízik a NATO-ban a saját parancsnoka


Ben Hodges amerikai tábornok, az észak-atlanti szövetség szárazföldi erőinek parancsnoka.a a Die Zeit című német hetilapnak adott interjújában úgy fogalmazott: jelenleg az atlanti szövetség nem képes arra, hogy megvédje a balti államokat egy esetleges orosz támadás esetén. 2014-ben arról döntött a katonai szövetség, hogy 24 órán belül bevethető gyorsreagálású erőket fog felállítani.

“Igaz, hogy jelenleg Oroszország gyorsabban el tudná foglalni a balti államokat, mint amilyen gyorsan mi a védelmükre siethetnénk” – mondta a Die Zeit csütörtökön standokra kerülő számában megjelenő interjúban az amerikai tábornok.

A jövő hónapban Varsóban tanácskoznak majd a NATO-tagországok állam- illetve kormányfői, a csúcsot megelőzően 24 országból 31 ezer katona részvételével Anaconda-16 fedőnéven hadgyakorlat zajlik Lengyelországban. A katonák egy képzeletbeli ellenfél, a Vörösök Uniója ellen “viselnek hadat”, amely a Baltikumon át Lengyelország északi része felé próbál “előrenyomulni”.

Ezzel kapcsolatban Hodges kijelentette: Oroszország az oka annak, hogy az Anaconda-16 hivatalosan nem a NATO, hanem Lengyelország lobogója alatt zajlik. ”Egyes országok, például Németország és Franciaország úgy gondolta, hogy túl provokatív Oroszországgal szemben, ha ezt NATO-hadgyakorlatnak nevezzük” – fogalmazott a lapnak a NATO-tábornok.

mti