Összetűzésbe került a hadsereg és a Jobb Szektor


Kiéleződött a helyzet az ukrán reguláris erők és a szélsőséges Jobb Szektor fegyveres alakulatai között, azt követően, hogy az elmúlt hetekben a kelet-ukrajnai harcokban több jobbszektoros is életét vesztette.

A Strana honlapnak névtelenül nyilatkozó önkéntes azt állítja, hogy a hadsereg katonái nem engedik vissza egységüket oda, ahol bajtársaik elestek.

„A Butyivka melletti tragédia után kivonták a Jobb Szektort a térségből, amit tudtommal Andrij Sztempickij rendelt el”

– mondta az önkéntes, aki hozzátette a hadsereg katonái őrt állnak, és mindenkit ellenőriznek, főleg a jelzések nélküli egyenruhásokat.

„Egyelőre nincs szó a Jobb Szektor lefegyverzéséről. Az önkéntes alakulatokról meg is feledkeztek egészen addig, amíg nem estek el bajtársaink. Most már megint felfigyeltek és a tábornokok nyomást kezdtek gyakorolni a tisztekre, aztán még lefelé a létrán, hogy a felelősséget másra kenjék. Akár hogy is nézzük, de a veszteségek civilnek minősülnek, akiknek egyáltalán nem kellett volna a bányán lennie és az egészet nem lehet olyan egyszerűen egy aknára kenni” – mondta a forrás.

Az ukrán hadsereg nem tekinti saját veszteségeinek a Jobb Szektor áldozatait, mivel az nem része hivatalosan egy egységnek sem.