Törökország népszavazást tarthat az EU-csatlakozás kérdéséről


Törökország a brit példához hasonlóan népszavazást tarthat az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás kérdéséről, ha az unió nem tartja be ígéreteit, és a szerinte túl tágan értelmezett török terrorellenes törvény miatt rosszindulatúan visszatartja a török állampolgárok schengeni vízummentességét – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este Isztambulban egy egyetemi rendezvényen.

Erdogan beszédében lidézte David Cameron brit miniszterelnök szavait, miszerint az eddigi török lépéseket tekintve nem valószínű, hogy Törökország a 3000. év előtt csatlakozik az Európai Unióhoz. A török államfő ugyanakkor arra is utalt amikor személyesen találkozott a brit kormányfővel, mindig azt hangsúlyozta, hogy Ankara mellett áll és mindent megtesz azért, hogy Törökországot mihamarabb felvegyék az unióba. Erdogan egyébként úgy véli, hogy a csütörtöki brit referendum eredményeként az Egyesült Királyság az EU tagja marad.

A török államfő kifejtette: az Európai Unió azért nem fogadja be Törökországot, mert a népesség túlnyomó többsége muzulmán. “Ezt nekem az egyik korábbi francia külügyminiszter világosan megmondta. Úgy fogalmazott: nem vesznek be titeket az unióba, hiába erőlködtök. Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért, azt válaszolta: mivel muzulmánok vagytok. Van, aki szerint még a NATO-ba is kár volt felvenni bennünket” – tette hozzá Erdogan.

Hangoztatta: “ha az EU befogad bennünket, akkor fogadjon be, ha nem, akkor f zárjuk le az ügyet az ügyet, de se igent, se nemet nem mondanak”.

Erdogan szintén idézte Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének azon kijelentését, miszerint ha Ankara nem tartja magát a menekültügyi megállapodáshoz, és a törökök nem kapnak vízummentességet, az elnöknek kell felelnie a nép előtt.

Az államfő úgy reagált, hogy Törökország nem fut a vízum után, Brüsszel fut Ankara után. Nyomatékosította: az EU azt mérlegeli, mi lesz, ha Törökország megnyitja kapuit Európa irányába a területén tartózkodó menekültek előtt. Akkor is féltek, amikor tavaly szeptemberben a bolgár határnál fekvő Edirnénél gyülekeztek a migránsok – emlékeztetett.

Hangsúlyozta: “azt üzenem Junckernek, hogy gondolkodjon ő, miként magyarázza meg Európának, ha menekültek milliói feszülnek majd az unió ajtajának. Mi a vízummentesség nélkül továbbra is elvagyunk, de hogy abban a helyzetben Európa képes-e ugyanilyen nyugodt és hidegvérű maradni, mint most, azt nem tudom” – fűzte hozzá.

(mti)