Gyűjtést hirdettek a viharkárosultaknak


A Kárpát-medence több pontján is jelentős anyagi károkat okozott a június 21-i időjárás. A Magyar Református Szeretetszolgálat Kárpátalján segít, egyházunk Zsinatának Elnöksége pedig gyűjtést hirdetett a Tiszántúlon kárt szenvedett gyülekezeteknek – írja a reformatus.hu.

Az elmúlt hét viharai Partiumban, Kárpátalján és Erdélyben is komoly károkat okoztak. Június 19-én, vasárnap a tornádószerű vihar egy Maros megyei településen ledöntötte a református templom toronysüvegét. Lukács Vilmos István kutyfalvi lelkipásztor Facebook oldalán közzétett beszámolója szerint – ahol néhány kép is látható a vihar pusztításáról – nem sérült meg senki, de az anyagi kár jelentős. Mint írja, „a templom sisakja lezuhant, a házak (parókia) bizonyos részei fedetlenek és beáztak. Diófák gyökerestől törtek ki, rázuhanva az autónkra, tönkretéve a melléképületeket, kerítéseket. A templom szinte teljesen beázott, a parókiában nincsenek jelentős károk, bár az is beázott”. Kutyfalván és a szomszédos Marosdátoson összesen több mint háromszáz ház tetőszerkezete sérült meg.
Kedd reggel és délelőtt Kárpátalján is heves zivatarokkal kísért jégeső pusztított. A legnagyobb kár a nagyszőlősi járás településein keletkezett, több száz ház tetőszerkezete rongálódott meg. Délelőtt Munkács fölött vonult át heves zivatar jégesővel. A városra több mint tíz percen át hullottak dió nagyságú jégdarabok. Ugyancsak jégverés volt aznap reggel a szolyvai és a técsői járásokban. Az utóbbiban a vihar több helyen fákat döntött az utakra. Úgy tudjuk, a Királyhágómelléki Egyházkerülethez tartozó szatmári egyházmegyét sem kímélte a vihar.

reformatus.hu

Közel 7000 ház megrongálódott és többen megsérültek a jégveréstől Kárpátalján (képek)