Lehalt a brit parlamenti honlap, annyian kérnek új népszavazást


Parlamenti petíciót nyújtanának be egy újabb népszavazás megrendezéséért a Brexitről szóló döntéssel elégedetlen brit szavazók. Az online petíció annyira népszerű, hogy átmenetileg elérhetetlenné is vált a brit parlamenti oldal – írta a HVG.
Már több mint 100 ezren írták alá azt az online parlamenti petíciót Nagy-Britanniában, amely lehetővé tenne egy újabb EU-népszavazást az országban.

A kezdeményezéssel egy olyan új szabályt csikarnának ki a kormánytól, amely szerint új voks kell, ha sem a kilépésre, sem pedig a maradásra voksolók aránya nem éri el a 60 százalékot és a részvétel 75 százalék alatt marad – ahogy az történt a csütörtöki referendum esetén.

A parlamentnek meg kell fontolnia, hogy vitát rendez a hasonló kezdeményezésekről, ha 100 ezernél több aláírás gyűlik össze, a kormánynak pedig már akkor reagálnia kell egy-egy petícióra, ha 10 ezernél többen írják alá.

A második népszavazást követelő petíciót pénteken kora délutánra közel 120 ezren írták alá, de egészen november 25-ig fut majd. Olyan sokan akarták most aláírni, hogy a parlamenti petíciós oldal átmeneti lehalt a sok látogató miatt.