London kiválna, és az EU-ba menne – jön a Londin?


Londoniak tízezrei írtak alá pénteken egy petíciót, amelyben azt követelik, hogy a főváros váljon függetlenné, és maradjon az Európai Unió tagja.

Délutánig több mint 40 ezren írták alá az interneten a Sadiq Khan főpolgármesterhez intézett felhívást, hogy “nyilvánítsa függetlennek Londont az Egyesült Királyságtól, és nyújtsa be a visszacsatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz”.

Nagy-Britanniában a választók közel 52 százaléka a kilépésre szavazott, Londonban viszont 60 százalék a maradásra. “London nemzetközi város, és Európa szívében akarunk maradni” – hangzik a petíció szövege.

“Lássuk be, hogy nem azonos a véleményünk az ország többi részével. Ahelyett, hogy egymás ellen szavazunk minden választáson, kezdeményezzük hivatalosan a válást, és maradjunk együtt barátainkkal a kontinensen” – írták a javaslat megfogalmazói.

Sadiq Khan egy nyilatkozatban pedig azt követelte, hogy London a maga nevében, külön is részt vehessen a kiválási tárgyalásokon.

“Létfontosságú, hogy London hallathassa a hangját a téma megtárgyalásakor, akárcsak Skócia és Észak-Írország”, az a két régió, amely szintén a bennmaradásra szavazott – írta. “Létfontosságú, hogy az egységes piac tagja maradjunk” – tette hozzá.

mti