Már a franciák és hollandok is népszavazást követelnek az EU-tagságról


A francia és a holland euroszkeptikus pártok is népszavazást követelnek az európai uniós tagságról annak hírére, hogy Nagy-Britannia lakossága a legfrissebb szavazatszámlálási adatok szerint az unióból való kilépésre szavazott a csütörtöki népszavazáson.

“A népek szabadsága végül mindig érvényesült. Bravó az Egyesült Királyságnak! Most mi következünk – Brexit, Frexit” – írta péntek reggel Twitter-fiókján Florian Philippot, a francia Nemzeti Front (FN) alelnöke, a Frexittel Franciaország kilépésére utalva.

Végleges: Nagy-Britannia kilép az EU-ból

A párt elnöke, Marine Le Pen is üdvözölte a brit népszavazás eredményét, a szabadság győzelmének minősítve azt. Geert Wilders, a holland Szabadságpárt bevándorlásellenes vezetője – a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint a legnépszerűbb holland politikus – is követelte pénteken, hogy hazájában szintén rendezzenek referendumot az EU-tagságról.

“A hollandoknak is joguk van a népszavazáshoz. A Szabadságpárt is népszavazást követel a Nexitről, Hollandiának az EU-ból való kilépéséről” – olvasható Wilders közleményében.

mti/KH