Martin Schulz: Az EU-nak nehéz lesz Nagy-Britannia nélkül


Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a ma reggeli gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, miután egyértelművé vált, hogy a kilépés támogatói nyertek az EU-tagságról kiírt brit népszavazáson.

A politikus közölte, várhatóan rövid időn belül megkezdődnek a kiválási tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Schulz a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjújában kitért a font árfolyamának meredek zuhanására is, és megjegyezte,

nem szeretné, hogy az euró is hasonló gyengülést szenvedjen el.

Az Európai Parlament elnöke reggel telefonon beszélt Francois Hollande francia elnökkel és hamarosan Angela Merkel német kancellárral is beszélni fog arról, miként lehet megelőzni az unión végigsöprő láncreakciót.

Hozzátette, az Európai Uniónak nehéz lesz Nagy-Britannia nélkül boldogulnia, de a britek távozásával is biztosan sikerülni fog leküzdeni a kihívásokat. Mint mondta, az uniós vezetőknek ésszerűen végig kell gondolniuk, milyen lépések következzenek, meg kell róla győződniük, hogy minden téren elvégzik a szükséges reformokat.

mti

Végleges: Nagy-Britannia kilép az EU-ból