A magyar-belga meccs alatt akart robbantani, letartóztattákMerényletre készülő feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe Belgiumban, aki a gyanú szerint a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti magyar-belga meccsének közvetítése alatt tervezett terrortámadást – jelentette szombati híradásában a belga RTL televízió.

Islamist militant Mohammed Emwazi, identified as Jihadi John, was a member of a network in contact with one of the men convicted of trying to bomb the British capital's underground railway in 2005, according to the government. The man dubbed by British media Jihadi John has fronted Islamic State videos from Syria that showed either the killing or bodies of victims including British, U.S. and Japanese citizens and Syrian soldiers. U.S. security sources last week identified the man, who appeared clad in black and brandishing a knife, as Mohammed Emwazi.

A csatorna internetes oldalán megjelent beszámoló szerint

a rendőrség szombatra virradóra vette őrizetbe a 20 éves férfit a vallóniai Verviers város közelében.
Muriel Targnion, Verviers polgármestere arról számolt be, hogy a gyanúsított a vasárnapi mérkőzés nyilvános vetítése alatt készült lecsapni, azt azonban nem tudni pontosan, hogy hol. “Nem erősíthetem meg ezt az információt, de nekem azt mondták, hogy nem Verviers volt a célpont” – mondta.
A La Derniere Heure című helyi lap értesülései szerint a terrorellenes hatóságok péntek éjszaka egy másik embert is elfogtak az ugyancsak Vallóniában található Mons városában.

A belga szövetségi ügyészség megerősítette az őrizetbe vételekről szóló híreket, ugyanakkor azt közölte, hogy korai lenne még konkrét terrortámadásról beszélni.

Az RTBF belga közszolgálati televízió közlése szerint a most elfogott gyanúsítottaknak nincs közük az előző heti őrizetbe vételekhez. A rendőrség múlt pénteken több olyan embert is őrizetbe vett, akik a gyanú szerint terrortámadásokat tervezhettek a belga fővárosban a szombati Eb-mérkőzés vetítése alatt.

mti