Július közepén lehet új ukrán szövetségi kapitány


Legkésőbb július közepén dőlhet el, ki veszi át az ukrán labdarúgó-válogatott irányítását – jelentette be pénteki kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Pavelko, az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnöke. Mint ismeretes Mihajlo Fomenko ígéretéhez híven csütörtökön beadta felmondását.

Pavelko az újságíróknak elmondta, hogy az új szövetségi kapitány kiválasztására felállítottak egy szakértői bizottságot, melyet Szemen Altam vezet majd.

„A munkacsoport feladata, hogy legkésőbb július közepéig a lehető legtöbb információval a szövetség Végrehajtó Bizottsága elé terjessze a jelöltek névsorát”

– fogalmazott az elnök. Továbbá Pavelko azt is javasolta, hogy az új szövetségi kapitánnyal 2+2 évre szóló szerződést írjanak alá, mivel hosszú távban gondolkodnak. Így a szakmai stáb nemcsak 2018-as vb-ig, hanem a 2020-as Eb-ig kapna megbízatást. A döntés nem húzhatják sokáig, ugyanis az ukrán válogatott július 29-én megkezdi a felkészülést a vb-selejtezőkre.

Fomenko 2012-ben került a válogatott élére, azt követően, hogy a legendás csatár, Oleg Blohin egy sikertelen Eb-szereplés után a világbajnoki selejtezők kezdetén lemondott. Ugyan az ukrán szövetség Harry Redknappot és Sven-Göran Erikssont szemelte ki, végül a Dinamo Kijev egykori védőjének szavazott bizalmat. A szakember irányításával a válogatott összesen 37 mérkőzést vívott meg, 24 győzelem és hat döntetlen mellett hétszer kikapott. A jó statisztika ellenére azonban a franciaországi Európa-bajnokságon nem jött ki a lépés: a németektől és az északírektől is 2-0-ra kikapva az utolsó fordulóban már biztos kiesőként játszhatott, és 1-0-s vereséget szenvedett Lengyelországtól.

Andrij Sevcsenko az egyik legnagyobb esélyes a kapitányi posztra, az aranylabdás focista mostanáig Fomeno segítőjeként tevékenykedett.