Moszkal: több lépcsőben kártalanítják a jégeső áldozatait


Hennagyij Moszkal Kárpátalja kormányzója és Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese munkalátogatást tett a Nagyszőlősi járás három településén, Királyházán, Tekeházán és Verécén, ahol a legnagyobb pusztítást okozott a hét elei jégeső.

A kártalanítással kapcsolatban az elöljárók elmondták, hogy az anyagi támogatást több lépcsőben kapják majd meg a károsultak. Erre a célra a megyei költségvetés tartalékából másfélmillió hrivnyát már átutaltak a Nagyszőlősi és Huszti járási közigazgatás számlájára. Így az érintettek napokon belül megkaphatják az első támogatási összegeket. Az is elhangzott, hogy a Nagyszőlősi Járási Tanács további 1-1,2 millió hrivnyát különít majd el a károsultak megsegítésére

A kárt szenvedett önkormányzati tulajdonú ingatlanokat (óvodák, iskolák és rendelők) az érintett főosztályok költségvetéséből hozzák majd rendbe. Moszkal arányos mértékű kártalanítást ígért.

„A helyi testületek képviselői fogják megállapítani, hogy kinek mennyi támogatás ját. A fő kritérium, hogy a kár mértéke és a károsult szociális helyzete” – mondta Moszkal megjegyezve, hogy még nem tudni pontosan, hogy mekkora kár keletkezett a háztartásokban, ezért az állami költségvetés is nagyobb segélyt utalhat szükség esetén.

A károsultak egyik legnagyobb panasza az volt, hogy az építőanyagot árusító kis- és nagykereskedések a kereslet növekedésével párhuzamosan árat emeltek. Erre reagálva Moszkal ellenőrzéseket helyezett kilátásba.

Közel 7000 ház megrongálódott és többen megsérültek a jégveréstől Kárpátalján (képek)