Jön a lehűlés, megszűnik egy időre a hőség


Vasárnap kora reggel főként a középső-északi országrészben (Pest megye és környezete), illetve az Északi-középhegységben helyenként intenzívebb zivatarok kialakulhatnak. A zivatarokhoz viharos (60-70, esetleg 70-90 km/h-s) szél, néhol rövid idő alatt 20-30 mm csapadék, jégeső (esetleg 2 cm-nél nagyobb átmérő) társulhat.

Napközben a nyugat felől közeledő hidegfront előtt, majd a fronton több hullámban zivatarok alakulnak ki, amelyekhez elsősorban felhőszakadás (> 30 mm), erős vagy viharos szél (50-70, esetleg > 80 km/h) és jégeső (jégméret akár 2 cm körül) társulhat. A zivatarok nagyobb számban a középső országrészben, a Dunántúl keleti felén, illetve az Északi-középhegységben valószínűek.

A középhőmérséklet a Dunántúl legnagyobb részén már 25 fok alatt marad, a Dunától keletre viszont még több helyen 25-27 fok között lehet.

A MET vasárnapra heves zivatar, hőség és felhőszakadás miatt Pest, Bács-Kinskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg ás Jász-Nagykun-Szolnok megyékre, heves zivatar és felhgőszakadás miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrás, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyékre adott ki figyelmeztetést.