Vége Fallúdzsa ostromának


Az iraki hadsereg bejelentette Fallúdzsa város teljes visszafoglalását az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettől.

A nyugat-iraki város visszavételére öt héttel ezelőtt indított hadművelet parancsnoka tisztjeitől és katonáitól körülvéve jelentette be az állami televízióban, hogy befejeződtek az ottani harcok, bár egy-egy dzsihadista még megbújik az utolsóként bevett városrész, Golan épületeiben.

Amerika légicsapásokkal támogatott
Haider al-Abádi iraki miniszterelnök már több mint egy héttel ezelőtt bejelentette az IÁ felett Fallúdzsában aratott győzelmet, de akkor még folytatódniuk kellett harcoknak, mert több városrész a dzsihadisták kezén volt. E városrészek elleni támadásokat az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció légicsapásokkal támogatta, mint tette ezt korábban is. Abádi hozzátette akkor, hogy ha beveszik Fallúdzsát, akkor Moszul következik, amely gyakorlatilag az IÁ székhelye.

Öt hétig tartott az ostrom
A hadművelet vezetője azt állította, hogy legalább 1800 dzsihadista fegyverest öltek meg az öt hétig tartó ostromban, a többiek elmenekültek. A fallúdzsai harcok miatt az ottani lakosságnak menekülnie kellett, de csak a felszabadított részekből tudtak elmenni, több mint 85 ezren, és csak a kormány által fenntartott olyan táborokba, amelyek már egyébként is zsúfolásig telve voltak.

mti