Fokozott biztonsági intézkedések az amerikai nagyvárosokban rendezett szokásos évi melegfelvonulásokon


New Yorkban, San Franciscóban, Chicagóban és több kisebb amerikai városban tartották meg vasárnap a szokásos évi melegfelvonulást, amelyen megemlékeztek a floridai Orlando melegbárjában két héttel ezelőtt elkövetett tömegmészárlásról is.

A legnagyobb tömegek New Yorkban és San Franciscóban jelentek meg, ebben a két nagyvárosban nagy lélekszámú meleg- és transznemű közösség él.
Az évente szokásos melegfelvonulás New Yorkban az orlandói áldozatokra emlékező egyperces néma csenddel kezdődött. A menet, amelyben részt vettek motorosok is, az Ötödik sugárúton vonult, a járdákon sok rokonszenvező szivárványszínű zászlókat lobogtatva köszöntötte őket. Néhányan “Mi orlandóiak vagyunk” feliratú táblákat tartottak a magasba. Mindenütt érzékelhetően növelték a biztonsági intézkedéseket, az utcákat ellepték a rendőrök, a terrorellenes egységek, a bombákat szimatoló kutyák, a levegőben pedig rendőrségi helikopterek pásztáztak.
San Franciscóban először fordult elő, hogy a megjelenteket – még a nézelődőket is – fémdetektorokkal vizsgálták át, és Chicagóban is kétszázzal több rendőrt vezényeltek az utcákra.

A vasárnapi parádék előtt, még pénteken Obama elnök a Stonewall Inn nevű, kicsiny New York-i szállodát és melegbárt a melegjogok első nemzeti emlékművévé nyilvánította, mivel egy 1969-es itteni rendőri razzia nyomán született meg a melegjogi mozgalom. 1969-ben ebben a manhattani Greenwich Village negyedben lévő épületben razziát tartottak, majd hónapokig tartó zavargások robbantak ki, s ezt az eseményt tartják a melegjogi mozgalom kezdetének az Egyesült Államokban. A zavargások emlékére 1970 óta minden évben a zavargások kezdetének napja (1969. június 28.) körüli vasárnapon melegfelvonulásokat tartanak az amerikai városokban. Magát az eredeti épületet egyébként még 1969-ben bezárták, de 1990-ben a nyugati szárnyában Stonewall néven ismét megnyílt a bár, 2007-ben pedig visszavette eredeti nevét is.

A vasárnapi New York-i rendezvény kezdetén Andrew Cuomo, New York állam kormányzója bejelentette: a Stonewall Inn az állam történelmi emlékhelye lesz, és New York emlékművet emel a gyűlölet és az intolerancia valamennyi áldozatának, beleértve az orlandói áldozatokat is.

mti