Kerry: Washingtonnak erős Európára van szükségeWashingtonnak erős Európára van szüksége, ezért Európa nem lehet bosszúálló, ehelyett érzékeny hozzáállással, gondosan megtervezett, felelős válaszokat kell adnia az uniós tagságot elutasító brit referendum eredményére – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter Brüsszelben Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.


John Kerry arra figyelmeztette az uniót, hogy “ne veszítse el a fejét”, és a Nagy-Britanniával a kilépésről kezdődő tárgyalások folyamán ne cselekedjen meggondolatlanul, hanem védje meg a “bennünket kezdetektől összetartó érdekeket és értékeket”, amelyek – mint rámutatott – nem változtak meg a brit népszavazással.

Federica Mogherini a tájékoztatón azt mondta, hogy a brit népszavazás után most nehéz idők várnak az Európai Unióra. Hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak is különösen fontos, hogy továbbra is együttműködjenek nem csak a jólét, hanem a világ biztonságának és békéjének megőrzése érdekében is.

Kerry a NATO-főtitkárral is találkozott hétfőn, a szövetség brüsszeli központjában. Jens Stoltenberg ezt követően kijelentette: a brit népszavazást követően még nagyobb jelentősége van az Európai Unió és a NATO, valamint az európai NATO-szövetségesek közötti védelmi és biztonsági együttműködésnek.

mti