Kerry: Washingtonnak erős Európára van szüksége


Washingtonnak erős Európára van szüksége, ezért Európa nem lehet bosszúálló, ehelyett érzékeny hozzáállással, gondosan megtervezett, felelős válaszokat kell adnia az uniós tagságot elutasító brit referendum eredményére – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter Brüsszelben Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

John Kerry arra figyelmeztette az uniót, hogy “ne veszítse el a fejét”, és a Nagy-Britanniával a kilépésről kezdődő tárgyalások folyamán ne cselekedjen meggondolatlanul, hanem védje meg a “bennünket kezdetektől összetartó érdekeket és értékeket”, amelyek – mint rámutatott – nem változtak meg a brit népszavazással.

Federica Mogherini a tájékoztatón azt mondta, hogy a brit népszavazás után most nehéz idők várnak az Európai Unióra. Hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak is különösen fontos, hogy továbbra is együttműködjenek nem csak a jólét, hanem a világ biztonságának és békéjének megőrzése érdekében is.

Kerry a NATO-főtitkárral is találkozott hétfőn, a szövetség brüsszeli központjában. Jens Stoltenberg ezt követően kijelentette: a brit népszavazást követően még nagyobb jelentősége van az Európai Unió és a NATO, valamint az európai NATO-szövetségesek közötti védelmi és biztonsági együttműködésnek.

mti