Porosenko a frontvonalra látogatott


Petro Porosenko, Ukrajna elnöke június 26-án a donbásszi frontvonalra látogatott. Erről Andrij Liszenko, az elnöki hivatal ATO-ügyekben illetéke szóvivője nyilatkozott.

„Zajcevót, Majorszkot, Avgyejevkát, Opitnoet és Vodjanet is lőtték aknavetőkkel. Az ellenség tüzérséggel lőtte Peszkit. Összesen 130 aknát és 26 lövedéket lőttek ránk” – nyilatkozta Liszenko megjegyezve, hogy tegnap az ukrán elnök is a frontvonalra látogatott ellenőrzést tartva az ellenőrzőpontokon. A donyecki repülőtértől 800 méterre lévő ellenőrzőponton kitüntetéseket adott át a katonáknak és aláírta a demobilizációs határozatot, amiben az ötödik hullámban behívott katonák utazhatnak haza.

Közben a DNR jelentései szerint az ukrán hadsereg bombázta Kominternovo települést, aminek következtében megrongálódott a település villamos hálózata. Ez utóbbi miatt két gyermek villamos ütést kapott és életét vesztette. Az ATO-stáb tagadja, hogy bombázta volna a települést és nyilatkozatuk szerint a két gyermek halála miatti felelősség a helyi vezetőké, akik elmulasztották a károk időbeni helyreállítását.

A luganszkiak nyilatkozata szerint az ukrán hadsereg 14-szer lőtt a fennhatóságuk alatti területekre. Támadás alá került Hrjascsevka, Kalinovo, Szanzsarovka, Logvinovo, Veszelogorovka és Marjevka. A donyeckiek nyilatkozata szerint június 26-án az éjjeli órákban bombázni kezdték Gorlovkát, és ennek következtében repesz sérülések miatt elhunyt egy férfi.