10 millió forintos gyorssegély a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványtól


Kárpátalja 37 településén mintegy 7 ezer lakóházban okoztak károkat a térségre június 21-én lezúdult jégesők, a természeti csapás által legjobban sújtott Nagyszőlősi járásban nem végleges adatok szerint 27 település 5218 lakóházának és középületének tetőszerkezetében keletkeztek károk a térséget kora reggel ért jégverés következtében.

Súlyos jégkár ért összesen 190 hektárnyi gyümölcsöst, 150 hektárnyi gabonafélét és 24 hektárnyi zöldséget. Ugyancsak előzetes adatok szerint a Huszti járásban 9 településen 1064 lakóházat rongált meg az ítéletidő, amely Kárpátalja 13 járásából 8-at érintett.

Közel 7000 ház megrongálódott és többen megsérültek a jégveréstől Kárpátalján (képek)

A múlt heti brutális jégverés után, június 26-án, vasárnap árvíz pusztított a megye Rahói járásában – Tiszabogdány és Lonka (Luhy) településeken. Hirtelen jött áradat sodort el mindent, ami az útjába került. Legalább 33 háztáji gazdaság került víz alá és 15 házba folyt be a sáros áradat. A károk felmérése a régiókban folyamatban van.

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány kuratóriuma pénzgyűjtést hirdet a természeti katasztrófa sújtotta területek kárelhárításának támogatására, valamint egy rendkívüli 10 millió forintos gyorssegély alapot hozott létre. A támogatások célba juttatása és elszámoltatása a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány 25 éves gyakorlatának megfelelően pályázati úton történik – közölték a ferencesek.