Az afgán hadsereg ellentámadást indított a dzsihadisták ellen keleten


Az afgán biztonsági erők ellentámadást indítottak hétfőn az Iszlám Állam (IÁ) harcosai ellen a dzsihadista szervezet afganisztáni fellegvárának számító keleti Nangarhár tartományban – közölték hivatalos források. Péntek óta támadnak a dzsihadisták, de egyelőre nagyobb veszteségeket szenvednek el, mint a kormányerők.

“Katonáink megkezdték a szárazföldi és légi műveleteket az Iszlám Állam állásai ellen” helyi idő szerint hétfőn hajnali 4 órakor Kot körzetében – mondta sajtótájékoztatóján Dad Muhammad Harifi, a nemzetbiztonsági igazgatóság tartományi vezetője.

Hozzátette, hogy néhány óra leforgása alatt az Iszlám Állam legalább 32 feltételezett tagjával végeztek. Mint a tájékoztatásból kiderült, megölték Abu Szajedet, az IÁ helyi hírszerzési vezetőjét is. Harifi elmondta, hogy a hadseregnek már sikerült visszaszereznie Tap-i-Dzsandzsalit, a környékbeli területek elfoglalása pedig további egy-két napot vesz igénybe.

“Feltámadtak” az iszlamisták

Az Iszlám Állam tagjai pénteken támadták meg Kot körzetét, csupán egy nappal azután, hogy az afgán védelmi minisztérium bejelentette: “elpusztította és megsemmisítette ” a szervezetet Afganisztánban.

Szalim Hán Kunduzi nangarhári kormányzó közölte, hogy a szélsőségesek támadásának pénteki kezdete óta az összecsapásokban hat civil és a biztonsági erők nyolc tagja halt meg, miközben a dzsihadisták közül több mint 170-en vesztették életüket. A kormányzó elmondta, hogy az Iszlám Állam tagjai az utóbbi napokban legalább 90 házat gyújtottak fel, és mintegy 500 család kényszerült otthona elhagyására az erőszak miatt.

Az Iszlám Állam afganisztáni ága egyelőre nem tudott olyan befolyást szerezni, mint amekkorával a dzsihadista szervezet Szíriában és Irakban rendelkezik. A közép-ázsiai országban általában a tálib mozgalom egykori tagjait találni az IÁ harcosai között.

mti