Az ukrán katonák elfogtak nyolc felkelőt


Dmitrj Jaros, a Gyija nevű új nemzeti mozgalom vezetője június 28-án reggelén gratulált az ukrán katonáknak, amiért sikerült elfogniuk nyolc felkelő katonát Sirokino környékén. Az elfogás részleteiről Jurij Butuszov újságíró nyilatkozott.

Állítólag az ukrán felderítők vették észre a donyecki felkelőket a demilitarizált övezetben. Az ukrán katonák megadásra szólították a felkelőket, akik közül nyolcan megadták magukat, de hárman tüzet nyitottak. Az ukránok választüzében az utóbbi három felkelő életét vesztette. Értesülések szerint hatalmas mennyiségű fegyvert foglaltak le. Ez az akció volt az ukrán hadsereg 2016-os akciójának egyik legeredményesebb akciója.

Jurij Baszurin, a DNR egyik katonai parancsnoka megerősítette a felkelők fogságba kerülését. A másik oldal hivatalos nyilatkozata szerint két aknamentesítő vesztette életét Sirokino mellett, amikor az EBESZ-el egyeztettet aknamentesítő munkát hajtottak végre. „A tüzérség fedező tüze alatt az ukrán hadsereg 54. felderítőegységét, és a hadsereg önkéntes egységeit küldték az aknamentesítők elfogására. A tüzérségi tűzben két aknász életét vesztette, nyolc felkelő pedig megsérült és emiatt képtelenek voltak ellenállást tanúsítani, ekkor fogták el őket” – nyilatkozta Baszurin.