Cameron: Kizárt, hogy újabb népszavazás legyen a Brexitről


A Brexit-népszavazás szoros eredménye miatt sokan reménykedtek benne, hogy újabb népszavazást lehet kiírni a témáról, petíció is indult. A brit miniszterelnök azonban mindenkit lehűtött – közölte a HVG.

David Cameron kizárta, hogy második népszavazást is tartanának Nagy-Britannia EU-tagságáról – tudósított a The Independent.

A brit miniszterelnök szóvivője útján közölte, hogy kicsi esély sincs újabb népszavazásra – ez volt ugyanis, amiben sokan reménykedtek a csütörtöki népszavazás kijózanító, és közben igen szoros eredménye láttán. Petíció is indult a kezdeményezésért, amelyhez vasárnap hajnalig 2,5 millióan csatlakoztak.

A Brexit óta hétfőn tartották az első kormányülést Londonban, ott volt Michael Gove igazságügyminiszter is, a britek kilépését lelkesen propagáló kormánytag is.

Az ülésen megállapodtak egy kisebb kormánybizottság felállításáról, amelynek feladata az EU-val folytatott tárgyalásokon vitt főbb irányok felrajzolása lesz. A hivatalos egyeztetések azonban csak akkor kezdődhetnek el, ha a brit állam életbe lépteti az ötvenedik cikkelyt, és ezzel megkezdi az EU-ról való leválás kétéves folyamatát. Cameron szerint ez már a következő kormányfő feladata lesz.

(hvg.hu)