Csökken Szavcsenko nimbusza


Mint az közismert, Nagyija Szavcsenkót 2016. május 25-én óriási örömmámorban fogadták a kijevi reptéren. 708 napnyi orosz börtön után igazi hősként tekintettek az ukrán pilótanőre.

A fogsága alatt parlamenti képviselőnek választották és megkapta az Ukrajna hőse címet is. A politikusok, szakértők, újságírók és az ukrán átlagemberek képesek lettek volna megfojtani szeretetükben Szavcsenkót, még az elnöki székben is sokan őt látták volna a legszívesebben.

Ugyanakkor eltelt egy hónap, és az elnök oldalán egy elektronikus petícióban már azt kérelmezik sokan, hogy a képviselőnőt fosszák meg az Ukrajna hőse címétől. Még olyan hangok is napvilágot láttak, hogy állítólag az FSZB, az orosz titkosszolgálat is beszervezte.

A képviselőnő imidzsét az előző évi adóbevallása is rontja. Az eddig megjelent hírek szerint nem kapott képviselői fizetést, mert nem jelent meg az üléseken. Nyilvánvalóan ez lehetetlen is volt, hisz börtönben volt egy szomszédos országban. Úgy tűnik, pénzt mégis kapott. 2015-ben összesen 406 825 hrivnya jövedelemhez jutott. Ebből 201 818 hrivnyát a Szilnoe Imja Nagyezsda, a róla írt könyv honoráriumaként kapta, 207 007 hrivnyát pedig egy kanadai prémium révén szerzett.

Ami a képviselői munkáját illeti: eddig egyetlenegy saját törvénytervezetet sem nyújtott be és csak mások törvényszövegének a társszerzőjeként tűnt fel. Az egyik a bírósági reformról szól, a másik pedig az ATO-sok kérvényeinek áttekintéséről, amit minden esetben sürgősségiként kellene kezelni.