Hamis iPhone-okat kaptak árva diákok


A Kárpátaljai Megyei Tanács hamis iPhone-5s másolatokat ajándékozott a hátrányos helyzetben lévő szakközépiskolák árva végzőseinek – írja a Mukachevo a megye tanács sajtónyilatkozatára hivatkozva.

A megyei tanács azt írja a hamis telefonokra, hogy korszerű mobiltelefonok, pedig csak kínai másolatokról van szó. Hanna Szopkova, a megyei tanács oktatásügyi részlegének vezetője június 21-én adta át az ajándékokat a végzős gyerekeknek a megyei tanács épületében. A hivatalos bejelentésben is megjegyzik azonban, hogy az okostelefonokat a határon foglalta le a vámszolgálat, és mivel azt nem sikerült értékesíteni úgy döntöttek elajándékozzák.

A Mukachevo kiemeli, hogy itt nemcsak csempész telefonokról van szó, hanem olcsó másolatokról, amin még a szoftverek is ismeretlen hamisítványok. A Mukachevo megszólaltatott egy megajándékozott diákot, aki mit elmondta az átadás után azt ajánlották nekik, hogy frissítsék a telefonok szoftverjét, de állítólag azt egyik szervizközpontban sem tudták megoldani.

A rajta lévő Android szoftvert az IOS-hoz hasonlóan alakították, de azt úgy módosították, hogy még a Google Play oldala sem tudja azonosítani. A munkácsi híroldal kiemeli azt is, hogy az érvényes ukrán törvények szerint tilos hamisítványokat és engedély nélküli szoftvereket forgalomba helyezni és ezért büntetőjogi felelősség jár.