Jemen: Több mint 80-an haltak meg légicsapásokban


Legalább nyolcvan ember, köztük harminchét polgári lakos vesztette életét az elmúlt huszonnégy órában a Jemen különböző térségeire mért légicsapásokban, valamint a síita húszi felkelők és az Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök vezette kormányhoz hű erők összecsapásaiban – közölték kedden katonai, törzsi és tartományi források.

A kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció légicsapásai kizárólag a délnyugati Taizz tartományban harmincnégy – köztük tizenkilenc civil – halálos áldozatot szedtek.

Katonai források tájékoztatása szerint Taizz városában tizenegy polgári lakos és egy katona halt meg a húszi felkelők lakónegyedek elleni támadásaiban, és további kilenc katona megsebesült.

Előző nap legalább tizenheten vesztették életüket Dél-Jemenben három különböző, de nyilvánvalóan összehangolt, robbantásos merényletben, amelyek elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett.

Áprilisban az ENSZ tűzszünetre szólította fel a feleket, és az ezt követő időszakban a több mint 6400 halálos áldozatot követelő, véres összecsapások alábbhagytak Jemenben. A törékeny fegyvernyugvást azonban mindkét fél többször megsértette, és az utóbbi napokban ismét pusztító erővel lángoltak fel a harcok az Arab-félsziget legdélebben fekvő országában.

mti