Zaklatásra panaszkodnak az amerikai diplomaták


A The Washington Post című amerikai lap szerint Oroszország zaklatja az amerikai nagykövetségek diplomatáit, azok családtagjait, és nemcsak Moszkvában, hanem szerte Európában.

A lap terjedelmes cikkben számolt be hétfői számában az amerikai külügyminisztérium egyik – meg nem nevezett – szóvivőnőjére hivatkozva arról, hogy John Kerry külügyminiszter már kéréssel fordult az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz, hogy állítsa le a gyakorlatot. A szóvivőnő közlése szerint a gondok két esztendővel ezelőtt kezdődtek, azt követően, hogy az amerikaiak szankciókat erőltettek Oroszországra az ukrán válság okán.

A The Washington Post idézi az Oroszországban és európai fővárosokban akkreditált amerikai nagykövetek minapi washingtoni értekezletét, ahol a diplomaták arról panaszkodtak, hogy az orosz titkosszolgálat emberei állandóan zaklatják őket és a munkatársaikat. Rutinszerűen követték a diplomatákat és családtagjaikat, hívatlanul megjelentek fogadásaikon vagy egyéb rendezvényeiken, és riportereket fizettek le azért, hogy negatív történeteket írjanak róluk.

mti