A brit népszavazást követően Európa jövőjéről tárgyalnak az uniós állam- és kormányfőkAz Európai Unió (EU)jövőjének alakulásáról kezdett eszmecserét Brüsszelben szerdai ülésnapján huszonhét uniós tagország állam- és kormányfője; David Cameron brit miniszterelnök este hazautazott a csúcstalálkozóról, és a további megbeszéléseken már nem vesz részt.

(L-R) Danish Prime Minister  Helle Thorning-Schmidt, European Parliament President  Martin Schulz, Polish Prime Minister Ewa Kopacz, French President  Francois Hollande, Hungarian Prime Minister  Viktor Orban, Italian Prime Minister  Matteo Renzi, Belgian Prime Minister Charles Michel and European Council President Donald Tusk pose for a family photo during a European Council meeting in Brussels, December 18, 2014.   European Union leaders urged Vladimir Putin to make a "radical change" in his stance on Ukraine Thursday as they boosted sanctions against Crimea despite fears of economic blowback from Russia's spiralling financial crisis.  AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND

Az informálisnak minősülő megbeszélésen a britek EU-ból való várható kilépésének következményeiről és az Egyesült Királyság kiválási folyamatáról egyeztetnek.
David Cameron brit kormányfő már a keddi munkavacsorán ismertette az uniós tagságról múlt héten hazájában rendezett népszavazás végeredményét és a brit helyzetet.

Brüsszelben tárgyal viszont szerdán Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Nem hivatalos ugyan az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésére, de találkozni fog Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, és megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is.

Elutazása előtt Sturgeon elmondta, annak érdekében tesz látogatást uniós intézmények vezetőinél, hogy megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát az Európai Unióban tartani a brit kilépés esetén is.

A skót parlamentben kedden Sturgeon kijelentette: a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt – a királysághoz tartozó – Skóciát is “eltávolítanák” az európai közösségből.

mti