A tízezerhez közelít az ukrán háború áldozatainak száma


Legalább 9449 ember, köztük mintegy kétezer polgári személy halt meg eddig az ukrán kormányerők és a felkelők között 2014 áprilisában kirobbant kelet-ukrajnai konfliktusban – közölte szerdán Genfben az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes főtitkárhelyettese.

Ivan Simonovic elmondta, hogy a legtöbb civil áldozat halálát lakott területen leadott szándékos lövések okozták. A világszervezet képviselőjének tájékoztatása szerint a harci cselekmények során legalább 21 843-an sebesültek meg.

Simonovic megjegyezte, hogy mindez csak „visszafogott becslés”, s az áldozatok tényleges száma valószínűleg jóval nagyobb a közölteknél. A veszteségmérleg a megölt ukrán katonákra, a fegyveres lázadó csoportok tagjaira és a civilekre is vonatkozik.

A főtitkárhelyettes kitért arra is, hogy az ukrán egységek és a felkelők között 2015 szeptembere óta érvényben lévő fegyverszünetnek köszönhetően a civil áldozatok száma átlagosan havi 10 halott és 30 sebesült alá csökkent. A fegyvernyugvást azonban időről időre megsértik – tette hozzá.

„Az ukrajnai helyzet kiszámíthatatlan”

– figyelmeztetett Simonovic. Hozzátette, hogy a tartós béke felé vezető további lépések nélkül a konfliktus ismét kiszélesedhet, s ennek súlyos következményei lennének a civilek és az egész régió életére.

mti