Cameron hazament, nélküle tárgyalnak tovább Brüsszelben


Az Európai Unió jövőjéről egyeztet Brüsszelben szerdán a huszonhét uniós tagország állam- és kormányfője. David Cameron brit miniszterelnök kedd este hazautazott a csúcstalálkozóról, és a további megbeszéléseken már nem vesz részt.

Az informális megbeszélésen a britek EU-ból való várható kilépésének következményeiről és az Egyesült Királyság kiválási folyamatáról egyeztetnek.

David Cameron a keddi munkavacsorán ismertette az uniós tagságról rendezett brit népszavazás végeredményét és a brit helyzetet, majd hazautazott.

Brüsszelben tárgyal viszont szerdán Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Nem hivatalos ugyan az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésére, de találkozik Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, és megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is.

Elutazása előtt Sturgeon elmondta. azért megy az uniós intézmények vezetőihez, hogy megkérdezze, hogyan lehetne Skóciát az Európai Unióban tartani a brit kilépés esetén is.

A skót parlamentben kedden Sturgeon kijelentette:

a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt – a királysághoz tartozó – Skóciát is “eltávolítanák” az európai közösségből.