Korrupcióval vádolják a korrupcióellenes bizottság elnökét


Igor Lucenko, az ukrán parlament képviselője bejelentette, hogy beadványa nyomán a Kijev Pecserszk kerületi bíróság kötelezte az Ukrán Főügyészséget, bűnvádi eljárás lefolytatására Artem Szitnikkel, az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) vezetőjével szemben, aki a gyanú szerint Vitalij Sabunyin és Dmitrij Serembeja vállalkozók érdekeit védte.

„Ezek a vállalkozók hamis adatokat adtak meg magukról, amikor benyújtották a kérelmüket a NABU civil ellenőrző tanácsába. Sabunyin a vagyonnyilatkozatában eltitkolta az egyik földterületét, amit 2014-ben vett a holland nagykövetségtől kapott pénzből, amit állítólag a korrupcióelleni harc miatt kapott” – nyilatkozta egy újságíró megjegyezve, hogy Serembejev pedig a bűnügyi múltját titkolta el.

Szitniknek ezeket az információkat figyelembe véve el kellett volna bocsátania a tanácsból ezt a két vállalkozót, de ezt nem tette meg. Volodimir Bojko képviselő szerint Szitnik a helyes lépések helyett inkább megparancsolta, hogy töröljék a két vállalkozó jövedelembevallását a NABU oldaláról.