Nem zárják be a Márton Áron Szakkollégiumot


Néhány hete röppent fel a hír, miszerint július 1-től bezárja kapuit a felsőfokú tanulmányaikat Magyarországon folytató határon túli magyar hallgatók számára létrehozott és fenntartott Márton Áron Szakkollégium.

A határontúli magyar diákokat negatívan érintő hírek hallatán Szávay István a Jobbik országgyűlési képviselője kérdéssel fordult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez. Az ellenzéki politikust Szijjártó válaszában arról tájékoztatta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumba beolvadó “Balassi Intézethez kapcsolódó Márton Áron “kollégiumi hálózat” az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásába kerül.” Ugyanakkor alapvető cél az eddigi munka folytatása és az, hogy “a határon túli magyar hallgatókat az átszervezés ne érintse – írta a külügyminiszter.

Csak remélni tudom, hogy ez így lesz, de továbbra sem látom ezen átszervezések hasznát és fenntartom, hogy (felső)oktatási rendszerünk sajnálatosan sok hibáját és problémáját bürokratikus látszatintézkedésekkel nem lehet megoldani

– kommentálta az eseményeket Szávay István.