Veszélyben a spanyolok délutáni pihenője


Hónapok óta ismét napirenden van Spanyolországban a délutáni pihenő eltörlése. Az elmúlt években többször nekifutottak a szieszta megszüntetésének, de eddig nem sikerült eredményre jutniuk- hangozott el a Kossuth Rádió, Közelről című műsorában. A cél az lenne, hogy fokozzák a hatékonyságot és javítsák a gazdasági mutatókat. Az ország azt is tervezi, hogy időzónát vált.

A délutáni hőségben szinte megáll az élet Spanyolországban. A szokások régiónként eltérők, a kisebb városokban egy óra után még az utcák is elnéptelenednek, alig lehet nyitva tartó üzletet találni, a frekventált turisztikai központokban azonban nem mindenki tartja a sziesztát, bár ezeken a helyeken is sok üzlet és cég bezár délutánra.

A mezőgazdaságban dolgozók számára szintén fontos a szieszta, azt mondják, a korai munkakezdés és déli hőség miatt szükségük van a délutánonkénti másfél-két órás alvásra.

A mediterrán országban már többször nekifutottak annak, hogy a hatékonyság és a termelékenység növelése, a gazdasági mutatók javítása érdekében megszüntetik a sziesztát.