Félúton a Mars-szonda


Az ExoMars orosz-európai űrexpedíció Marsra tartó szondája sikeresen megtette a “vörös bolygó” eléréséhez szükséges, mintegy 500 millió kilométernyi táv felét.

A tervek szerint halad az ExoMars orosz-európai űrexpedíció – számolt be csütörtökön Jan Wörner, az európai űrügynökség (ESA) igazgatója.

Hozzátette: a 109 napja úton lévő űrjármű útja felénél tart, és már az első fotókat is elkészítette a Marsról.

Orosz kutatók megerősítették, hogy az űrhajós nélküli TGO (Trace Gas Orbiter) űrszonda és a Schiaparelli leszállóegység eddigi útja zavartalan volt. A Roszkoszmosz és az ESA első közös Mars-expedícióját március 14-én indították útjára a kazahsztáni Bajkonurból, s az űrszondának a tervek szerint október 19-én kellene landolnia a bolygón.

Az ExoMars expedíció az élet jelei után kutat majd a “vörös bolygón”, s a várakozások szerint újabb lépéssel közelebb hozza az első űrhajósok Mars-utazását. A mostani lehet az első alkalom, hogy európai űrjármű a Mars felszínén landol.

Wörner ugyanakkor csalódottan elevenítette fel, hogy a Mars-expedíció második szakaszát, az európai Mars-járó útnak indítását az orosz Proton-M űrhajóval két évvel átütemezték, 2018-ról 2020-ra halasztották.

“Ezzel további költségek keletkeznek. A résztvevő országok azonban világossá tették, kitartanak az ExoMars mellett, és előteremtik a szükséges forrásokat” – szögezte le.

mti