Kezdődik a XXIV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem


A kárpátaljai magyarság életének aktuális kérdései, köztük a közösség megsegítésével, gazdaságának fejlesztésével, kultúrájával, politikai helyzetével, oktatásával, a magyar-ukrán viszonnyal és a határ menti együttműködéssel kapcsolatos témák szerepelnek a XXIV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen, amelyet Felsőszinevéren rendeznek meg június 30. és július 2. között – mondta el az InfoRádiónak Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett szabadegyetemet csütörtökön Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora nyitja meg. Ezt követően kerekasztal-beszélgetést tartanak Kárpátalja megsegítése címmel, amelyben a kárpátaljai magyar közösségnek nyújtott sokrétű támogatást szervező és lebonyolító magyar kormányhivatalok, anyaországi és kárpátaljai egyházi és civil szervezetek képviselői vesznek részt.

A nap második felében a Kárpátalján magyar kormánytámogatással most induló gazdaságfejlesztési program lebonyolításának feltételeit vitatják meg kárpátaljai és erdélyi, felvidéki és vajdasági politikusok, valamint a magyar kormány tisztségviselői. Kora este Kultúra a Kárpát-medencében címmel a külhoni magyarság művelődési életének kérdéseit tekintik át.

A szabadegyetem második napján, pénteken a nemzetpolitika időszerű problémáit vitatják meg kerekasztal-beszélgetés keretében. A program folytatásaként a Kárpát-medencei magyar hírközlés helyzetét, a tudósítók tevékenységének feltételeit értékelik kárpátaljai és más külhoni és anyaországi médiaszakemberek.
Délután a magyarországi és a határon túli magyar oktatásról tanácskoznak.
Szombaton a magyar-ukrán viszony alakulását vitatja meg mások mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Ivanna Klimpus-Cincadze, Ukrajna európai integrációs kérdéseiért felelős miniszterelnök-helyettes, Brenzovics László és Bocskor Andrea, az Európai Parlament kárpátaljai képviselője.

A nap második felében, a szabadegyetem záró témájaként áttekintik azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyeket a határ menti együttműködés keretében a Tisza Európai Területi Társulás és a Tisza-stratégia biztosíthat a két ország határrégióinak.
A szabadegyetem tematikus fórumait, előadásait kulturális programok egészítik ki. A résztvevők megtekinthetik Kulin Zoltán és Kovács Géza Túl a Kárpátokon, Vereckén, Uzsokon című, az első világháború keleti frontjának jelentősebb hadmozdulatairól készített dokumentumfilmjét. A hagyományoknak megfelelően lesz táncház, amelyhez a zenét a Viski Bicskások zenekar szolgáltatja.

forrás:Inforádió

Nyitókép forrás: karpataljalap.net (2015)