Mi fizetünk a legtöbbet a rezsiért


A Podrobnosti készített egy összehasonlító cikket, amiben megpróbálják szemléltetni, hogy egy átlagos német, izraeli és ukrán család mennyit költ a kommunális szolgáltatásokra.

Mellesleg július elsejétől a meleg víz ára is emelkedni fog ott, ahol ez még központi szolgáltatásként működik, Ukrajna nagyvárosainak többségében és Kijevben.
Az ukrán kommunális díjak szinte egy az egyben már elérték az európai szintet, vagy alig maradnak el azoktól. Németországban közel sem alacsonyak a kommunális díjak. Átlagosan havonta nagyjából 200 eurót kell fizetniük, ami 5,5 ezer hrivnyának felel meg. Például a víz tarifák Németországban a legmagasabbak, de itt az ár a minőségnek is megfelel és bátran fogyasztható egyenesen a vízcsapból. Izraelben szintén magasak a víztarifák.

Az összehasonlításban egy házaspár átlagos keresetét és kommunális díjait vették alapul, akik egy kétszobás lakásban élnek. Ebből az derül ki, hogy egy ukrán család a jövedelmének 35,7 százalékát kénytelen a kommunális díjakra költeni, míg Németországban 4,85 százalékát, Izraelben pedig a jövedelmük négy százalékát.

rezsi