Pusilin: nincs esély a választások megrendezésére


Denisz Pusilin, a DNR képviselője a minszki kontaktcsoportban úgy gondolja, hogy ebben az évben nem lesznek választások Donyeckben. A két oldal nem tud kompromisszumra jutni, ezért nincs esély a választásokra.
Az előző év végén azt tervezték, hogy a donbásszi választásokat 2016 elején fogják megtartani. „Az első félév nem tesz minket optimistává. Voltak olyan nyilatkozatok is, hogy júliusban választások lesznek, de ehhez semmi sem áll készen” – mondta Pusilin.
A politikai alcsoporton belüli tárgyalásokat teljesen leminősítette. Szavai szerint jelenleg valahol azon a szinten vannak, ahol 2015 májusában voltak, mivel Ukrajna képviselői a politikai alcsoportban lecserélődtek és ők az egész megbeszélést szinte elölről kezdték.
Vlagyiszlav Dejnego szerint még az EBESZ képviselői is észrevették a témában való visszaesést.

„A legutóbbi találkozón Pierre Morel, a politikai alcsoport koordinátora gyakorlatilag minden egyes ponttal kapcsolatban kérlelte az ukrán felet, hogy mutassa be a saját elképzeléseit”

– mondta Dejnego megjegyezve, hogy érthető dokumentumok nélkül egyszerűen lehetetlen megváltoztatni a jelenlegi helyzetet. A minszki kontaktcsoport alcsoportjai legközelebb július 13-án fognak összeülni – közölte a TASZSZ.