Elindult az első török segélyszállítmány a Gázai övezetbe


Elindult péntek délután az első török segélyszállítmány a Lady Leyla nevű hajó fedélzetén a délkelet-törökországi Mersin kikötőjéből a gázai övezetbe, miután Törökország és Izrael a héten normalizálta kapcsolatait és megállapodásra jutottak a Gázai övezetet érintő izraeli blokád enyhítésében is.

A hajó az izraeli Asdodban fog kikötni, mert a Gázai övezet tengeri blokádját biztonsági szempontokra hivatkozva Izrael továbbra is fenntartja. A tengerparti városból kamionokon viszik majd tovább a segélyszállítmányt a palesztin területre.
A török adomány ruhát, cipőt, játékokat, élelmiszert, és pelenkát tartalmaz.
Törökország a pénteken indult segélyen túl 200 ágyas kórház létesítését is tervezi a Gázai övezetben, lakások építése is tervben van, és Törökország biztosítani szándékozik a víz- és áramellátást is.
Törökország hagyományosan Izrael egyik legszorosabb szövetségese volt a térségben, de a két ország viszonya 2010 májusában megromlott, amikor egy török hajó megpróbált segélyt juttatni a gázai övezetbe, és fel akarta hívni a nemzetközi közvélemény figyelmét az izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet feltartóztatta. Az incidensben tíz, palesztinokat támogató aktivista meghalt, huszonnyolcan megsebesültek.
A héten született török-izraeli megállapodás értelmében a zsidó állam 20 millió dollár (mintegy 6 milliárd forint) kártérítést fizet az áldozatok hozzátartozóinak.

mti