Érvénytelen az osztrák elnökválasztás


Az osztrák Alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította pénteki ítéletében a múlt hónapban tartott elnökválasztás eredményét, amelyet egy hajszál híján vesztett el a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje – jelentette a BBC. A döntés eredményeként meg kell ismételni a választást.

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

Az FPÖ szóvivője már a szavazatszámlást követően elmondta, jogi úton támadják meg az államfőválasztás eredményét, mert szerintül elcsalták a választást.

A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott.

ATV