Putyin feloldotta az idegenforgalmi szankciót Törökországgal szemben


Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön elrendelte a Törökország elleni idegenforgalmi szankciók feloldását. A Kreml sajtóhivatala által közzétett rendelet értelmében hatályukat vesztik azok az intézkedések, amelyek a török turisztikai csomagok eladását korlátozták az orosz állampolgároknak. Putyin emellett feloldotta az Oroszország és Törökország közötti charter járatok tilalmát. A rendelet közzétételének napjától lép hatályba.

Az orosz elnök emellett utasította a kormányt arra is, hogy vitassa meg Ankarával a gazdasági szankciók feloldásának menetrendjét. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanis közölte:

a szankciókat fokozatosan oldják fel, hogy ne okozzanak károkat az orosz gyártóknak.

Moszkva és Ankara kapcsolata tavaly novemberben romlott meg, miután a török légierő egy gépe lelőtt egy Szíriában bevetést végrehajtó orosz repülőt. Ankara szerint az orosz gép megsértette a török légteret, Moszkva ugyanakkor ezt következetesen tagadta.

Az incidens nyomán elmérgesedett a török-orosz kapcsolat, Oroszország vízumszankciókat és számos gazdasági büntetőintézkedést léptetett életbe Törökországgal szemben.

Oroszország a kapcsolatok normalizálását az incidens miatti hivatalos bocsánatkéréshez és kártérítéshez kötötte.
Recep Tayyip Erdogan török elnök az orosz elnöknek címzett hétfői levelében teljesítette Moszkva egyik feltételét a kapcsolatok normalizálása érdekében: bocsánatot kért az orosz gép lelövéséért. Emellett hangsúlyozta, hogy országa kész mindent megtenni a hagyományosan baráti kapcsolatok helyreállítása, a térségbeli válságeseményekre való közös reagálás és a terrorizmus elleni harc érdekében.

mti