Több mint 3 millió iraki gyerek él a tűzvonalban


Mintegy 3,6 millió gyermeket fenyeget a halál, sebesülés, nemi erőszak, emberrablás és a fegyveres csoportokba való besorozás “rendkívül komoly” veszélye a fegyveres konfliktus miatt – közölte helyi idő szerint csütörtökön kiadott jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A jelentés szerint minden ötödik iraki gyermek veszélyben forog, és csupán az utóbbi másfél évben 1,3 millió fővel nőtt az érintettek száma. A riportból az is kiderül, hogy jelenleg az iraki gyerekek nagyjából harmada, 4,7 millió kiskorú szorul humanitárius segítségre, s a Fallúdzsában és Moszul körül jelenleg zajló katonai műveletek csak tovább rontanak az életkörülményeken.

“A gyerekek Irakban a tűzvonalban vannak, ismételten és megállás nélkül célba veszik őket” – hívta fel a figyelmet Peter Hawkins, az UNICEF iraki képviselője, a kicsik tiszteletére és védelmére szólítva fel a szemben álló feleket.

A jelentés szerint az utóbbi két és fél évben 1496 gyereket raboltak el Irakban, vagyis havonta átlagosan 50-et. Közülük ráadásul sokakat harcolni küldenek vagy szexuálisan kizsákmányolnak.

mti