Tragédia rázta meg a Hortobágyot, többen meghaltak


Tragédia történt a Nádudvartól nyugatra elterülő volt orosz bombázó lőtéren. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a távirati irodával azt közölte, hogy négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsérült. A balesetet robbanás okozta, amely aknamentesítés közben következett be.

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint egy robbanótest hatástalanítása közben történt az a detonáció, amely négy tűzszerész halálát okozta, egyet pedig súlyosan megsebesített pénteken kora délután a Hortobágyi Nemzeti Park területén, Nádudvar és Szolnok megyei Nagyiván között. A robbanás okát még vizsgálják – közölte a Szabolcs Online.

A súlyosan megsérült tűzszerészt az MH Egészségügyi Központba, azaz a fővárosi Honvédkórházba szállították. A baleset részleteit – tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője – a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja.

A terület, ahol a robbanás történt, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik. A talaj felső rétegének mentesítése hosszú évek óta zajlik, ugyanis a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években a Magyarországon állomásozó orosz hadsereg rendszeresen gyakorlatozott ezen, a Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyék határán fekvő részen.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület – tette hozzá. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek. Kiemelte, hogy a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani – áll az MTI beszámolójában. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozhatta a balesetet.