Újra engedélyezték a vasúti szállításokat Donbásszra


Ukrán Állami Vasúttársaság (Ukrzaliznica) közleményben tudatta az Interfax-Ukraina hírügynökséggel, hogy június 25-től újraindítja a vasúti teherforgalmat a kelet-ukrajnai felkelők által felügyelt Donyecki területekre.

„Június 1 és 24 között életben volt egy konvenció, amely korlátozta a vasúti áruszállítást az érintett területeken, ám június 25-től újraindítja a vasúti teherforgalmat” – áll a vasúttársaság közleményében. Az ukrán energiavállalatok már nagyon várták a korlátozás feloldását, hisz így újra érkezik „A” típusú kőszén Ukrajnába.
„A szállítások szüneteltetésének oka előbb a vasúti sztrájk volt azon az oldalon, de az már megszűnt. Ezalatt a harcok miatt megrongálódott a vasúti infrastruktúra, de ezt most helyrehozták.

“A helyzet naponta változik, ezért nehéz megmondani, hogy mikor újulnak meg a szállítások” – nyilatkozta Dmitro Maljar, a DTEK Energo kereskedelmi részlegének igazgatója. Az ukrán fennhatóság alatti területeken lévő szén nem felel meg minden hőerőmű számára, ezért akadálytalan energiatermeléshez stratégiailag fontos, hogy megfelelő minőségű szénhez jussanak az erőművek.