Túszdráma Dakkában: bozótvágó késekkel ölték a külföldieketA biztonsági erők megrohamozták azt az éttermet a bangladesi fővárosban, Dakkában, ahol előző este fegyveresek túszokat ejtettek. A hatóságok emberei legalább hat támadót megöltek, tizenhárom túszt – köztük külföldieket – kiszabadítottak, húsz külföldi tússzal ugyanakkor előzőleg a merénylők végeztek bozótvágó késekkel – közölték a hatóságok.


A nyolc támadó péntek este előbb tűzpárbajt vívott a biztonsági erőkkel, majd behatolt a Holey Artisan nevű étterembe, Gulsan diplomatanegyedben, és túszul ejtette a bent lévő mintegy harmincöt embert. Az utcai tűzharcban életét vesztette egy rendőr, egy másik pedig később halt bele sérülésébe. További tizenöt rendőr megsebesült. A biztonsági erők megpróbáltak tárgyalni a túszejtőkkel, de ez kudarcba fulladt, közben a szembenállók szórványosan lövéseket adtak le egymásra. Szemtanúk szerint ez a patthelyzet órákig tartott.

A bangladesi tévéállomások beszámolója szerint szombat reggel hatósági kommandós roham indult a túszok kiszabadítására. Az akció fegyverropogással és robbanásokkal kezdődött. A műveletben katonák is részt vettek, a környéken legkevesebb hét páncélos jármű és több mentő sorakozott.

Tuhin Mohammed Maszud alezredes, a kommandós egység parancsnoka kijelentette, hogy hat terroristát lelőttek, az étterem főépületét megtisztították. A kiszabadított emberek között van egy japán, aki megsebesült, továbbá két Srí Lanka-i. A támadók közül néhányat őrizetbe vettek.

Sabáb Uddin, a hadsereg magas rangú illetékese közölte, hogy az épületben húsz külföldi túsz holttestére bukkantak, többségében olasz és japán állampolgárokéra. Velük a terroristák bozótvágó késekkel végeztek.

Az étterem főszakácsa, Diego Rossini, akinek sikerült kiszöknie az épületből, az EFE spanyol hírügynökségnek kijelentette: meg van rendülve. A történések úgy zajlottak le, mint egy horrorfilmben. A támadók 20-30 év körüli fiatalok voltak, akik automata fegyverekkel voltak felszerelkezve, egyiküknél kézigránáttal teli táska volt – mondta.

Sejk Haszina Vazed kormányfő elítélte a terrortámadást. Azt ígérte, hogy legyőzik a terrorizmust az országban, egyben arra biztatta az embereket vegyék ki részüket ebből a küzdelemből. Hozzátette: “Aki hisz vallásában tudja, hogy ilyet nem szabad elkövetni. A tetteseknek nincs semmilyen hitük, csak a terrorizmus a vallásuk”.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalta a felelősséget a terrormerényletért. Az Iszlám Állam a dzsihadista szervezethez köthető Amak hírügynökségen keresztül azt állította, hogy ő követte el a támadást. Az Amak szerint több mint húsz embert öltek meg a fegyveresek. Ezeket az adatokat független forrásokból nem lehetett megerősíteni.

Diplomácia források, biztonsági szakértők egyébként az EFE hírügynökségnek korábban jelezték egy ilyen típusú, méretű merénylet esélyét Bangladesben.A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megnőtt a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. Mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozót, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg 2013 óta fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolta halálra legalább három támadó.

mti