A bangladesi támadóknak nincs közük az Iszlám ÁllamhozA huszonhárom túsz életét követelő dakkai terrortámadás elkövetői mind bangladesiek voltak, egy betiltott helyi szervezet tagjai voltak, nem az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei – közölte vasárnap a bangladesi belügyminiszter.
Aszaduzzaman Khan elmondta, hogy a hét támadó a több mint egy évtizede betiltott Dzsamáati Mudzsahid Banglades (JMB) nevű iszlám fundamentalista csoporthoz tartozott, és nem volt kapcsolatuk az Iszlám Állammal. A rendőrség közölte, hogy öt támadó ismert volt a hatóságok előtt, milicistaként tartották őket számon, és többször is megpróbálták őket letartóztatni.
Az Iszlám Állam péntek este azt állította, hogy harcosai hajtották végre a támadást a dakkai diplomata negyedben lévő Holey Artisan nevű étteremben, ahol túszokat is ejtettek. A dzsihadista szervezet egyúttal megfenyegette a “keresztes országokat”, hogy állampolgáraik nincsenek biztonságban mindaddig, amíg “repülőgépeik muzulmánokat gyilkolnak”.
A halálos áldozatok többsége külföldi volt, elsősorban olasz és japán állampolgár. A támadás során két bangladesi rendőr is életét vesztette.
A túszmentő akció során a hét támadó közül hatot öltek meg a bangladesi különleges erők, együket azonban sikerült élve elfogni. Őt a hírszerzés hallgatta ki.


A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a fegyveresek mind tanult, felsőoktatásban részesült, jómódú családból származó fiatalemberek voltak. Hozzátette, egyikőjük sem volt Korán-iskola diákja.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy akkor mégis, miért váltak dzsihadistává a tanult fiatalok, a belügyminiszter azt mondta, ez amolyan divattá vált.

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. 2013 óta mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozó személyt, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját ölte meg három támadó.

mti

Túszdráma Dakkában: bozótvágó késekkel ölték a külföldieket