Az EU-s határidő miatt haltak meg a tűzszerészek?


Késésben volt az EU-nál vállalt bombamentesítési projekt, az állam hajszolta a túllépett határidőt, ezért is halhatott meg négy honvédségi tűzszerész pénteken, egy pedig megsérült egy robbanásban a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombalőtéren – értesült a Népszava.

Négy tűzszerész vesztette életét pénteken délután a Hortobágyon, az egykori bombázótér mentesítése közben. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával jelenleg is tart. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket.

Simicskó István péntek este rendkivüli sajtótájékoztatón elmondta: egy 250 kg-os repeszromboló bombát hatástalanítottak a tűzszerészek, amikor a detonáció bekövetkezett. Pótolhatatlan veszteség érte a magyar honvédség családját, 5 gyermek maradt édesapa nélkül. A honvédelmi miniszter bejelentette: hősi halottá nyilvánítják és Hazáért Érdemrenddel tüntetik ki az elhunyt katonákat.

– Nem tudjuk mi az ok, ami kiválthatta a tragédiát. Pénteken két bomba várt megsemmisítésre, amelyek már hatástalanítva voltak, vagyis kiszerelték belőle a gyújtószerkezetet. A tűzszerészek is értetlenül állnak az eset előtt – tette hozzá Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök.

A Népszava forrása szerint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén csaknem 3 milliárd forint értékű fejlesztés keretében, két szakaszban valósulna meg az egykori bombázó lőtér rehabilitációja, az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában.

Úgy tudják, civil szakcégek nem vállalták a veszélyes feladatot, ezért a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel kötöttek szerződést. A teljes terület mentesítését a 2016. május 31-i véghatáridőig kellett volna elvégezni, de ez nem sikerült – épp a terület fokozott veszélyessége miatt – tájékoztatott a forrásuk. Valószínű – mondta informátoruk -, hogy a késedelemről a kormány nem tájékoztatta az EU-t, azért sürgették a mentesítést, hogy ne derüljön ki a csúszás. Mivel a projekt késésben volt, fokozott terhelés nehezedett a terepen dolgozó tűzszerészekre.

Tragédia rázta meg a Hortobágyot, többen meghaltak

(népszava)